Polacy są bardzo dumni ze swojej kuchni. Nierzadko do tego stopnia, że ignorują jej tatarsko-tureckie, żydowskie, niemieckie czy francuskie korzenie. Tymczasem tradycyjna polska kuchnia to kulturowy tygiel, w którym obok silnych wpływów kulinarnych innych nacji wyraźnie rysują się regionalne zwyczaje. I to właśnie regionalny charakter polskiej kuchni jest jednym z aspektów, którym zawdzięcza ona swoją wyjątkowość.

W naszym kulturowym tyglu wyraźnie dostrzegamy tradycje kuchni:

  • wielkopolskiej,
  • pomorskiej,
  • śląskiej,
  • lubelskiej,
  • podlaskiej.

Często są one tak różne i tak rozbieżne, iż mieszkańcom pozostałych regionów jawią się jako kuchnia obca. I w pewnym sensie tak jest. Historia Polski miała ogromny wpływ na kształt współczesnej kuchni i jej różnice regionalne. Wielonarodowość, rozbiory, wojna, czasy komunizmu i dostęp do zróżnicowanych zasobów – wszystkie te czynniki kształtowały kuchnie regionalne przyczyniając się do powstania licznych specjalności kuchni polskiej oraz niezliczonych wręcz wariacji polskich klasyków kulinarnych.

przykład polskiej kuchni

Klasyczne polskie potrawy

Zdaniem niektórych kulinarna mapa naszego kraju ogranicza się do bigosu, żurku i pierogów, co jest bardzo dużym uogólnieniem i uproszczeniem. Owszem, wymienione potrawy zalicza się do polskich klasyków, jednak na nich bogate menu tradycyjnej polskiej kuchni się nie kończy. Wśród dań, które na stałe wpisały się do kanonu naszej kuchni na uwagę zasługują przede wszystkim zupy (czarnina, barszcz czerwony, zupa grzybowa) oraz dania mięsne i dania z ryb. Słyniemy również z dziczyzny oraz dań z drobiu hodowlanego, takich jak kaczka pieczona z jabłkami czy faszerowane kurczęta.

W okresie zawirowań historycznych, w wyniku których traciliśmy wolność Polacy gremialnie sięgali do kuchni staropolskiej, żeby choć w ten sposób celebrować narodowe tradycje i zwyczaje. Rzeczywistość, która zapanowała w kraju po II wojnie światowej kompletnie zniszczyła obraz tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchnia polska w tym czasie została pozbawiona głębi i różnorodności, w wyniku czego zapomnieliśmy o całej gamie szlachetnych potraw stanowiących jej fundament. Dziś, kiedy w wielu miejscach odkrywamy kuchnię staropolską od nowa okazuje się, że jej smaki i aromaty to znacznie więcej niż dania suto solone, kiszonki czy podroby. Choć odpowiednio przyrządzonych podrobów nie powstydzi się nawet najlepszy szef kuchni.