Szef Kuchni
RAFAŁ RÓWNY
Pochodzi z Mazur. Doświadczony, z otwartym umysłem, chętnie podąża za kulinarnymi trendami, ceni sobie lokalne produkty i ich sezonowość, a na pierwszym miejscu stawia jakość składników. Jego kuchnia charakteryzuje się pomysłowością i wyczuciem smaku. Opiera się na polskiej tradycji kulinarnej z europejskim akcentem. Nasz szef kuchni lubi dobrze nakarmić ludzi – zarówno gości, jak i obsługę. To On uczy nas wszystkich jak czerpać przyjemność z jedzenia.
-
ŚNIADANIA
Śniadanie polskie
wędliny, ser, jajko, sałata, pomidor 36 plnŚniadanie angielskie
jajko sadzone, smażona frankfurterka, fasolka, bekon, pieczarka, grillowany pomidor 36 plnPancakes
owoce sezonowe, syrop klonowy, konfitury 36 plnOmlet, jajecznica lub jajka sadzone
sałata, pieczywo, dwa dodatki do wyboru: bekon, pomidor, szynka, ser, pieczarki 36 plnJaja po benedyktyńsku
brioszka, bekon, jajko w koszulce, sałata, szczypiorek, sos holenderski 36 pln
-
PRZYSTAWKI
Boczniaki mikołajkowe
szpinak, ser pleśniowy, pesto orzechowe, majonez szczypiorkowy, grzanka (VEGE) 49 plnTatar z polędwicy wołowej
grzyby leśne, pikle, żółtko 56 plnKrewetki z chorizo
w maślano-cydrowej emulsji, czosnek, wino, masło, grzanka 69 plnCreme brulee z foie gras
brioche, konfitura z gorzkiej pomarańczy 59 plnSelekcja polskich serów zagrodowych
miód, owoce, pieczywo 79 plnSałata z kozim serem na chałce
burak, karmelizowany orzech, owoce sezonowe (VEGE) 47 plnSałata Cesar
grillowany kurczak, sałata rzymska, bekon, pomidorki cherry, grzanki, sos Cesar 49 pln
-
ZUPY
Żur w chlebie
jajko, biała kiełbasa, chrzan 35 plnRosół z pieczonego królika
terrina z królika i cielęciny, lane kluski 39 pln
-
PIEROGI I MAKARONY
Pierogi z ziemniakami i pastą truflową
natka, blanszowany szpinak, masło palone (VEGE) 42 plnPierogi ze szpinakiem i miętą
ricotta, jajko, sos maślany (VEGE) 45 plnTagliatelle z krewetkami
szpinak, pomidorki cherry, sos winno-maślany, chilli, czosnek 69 plnStrozzapretti z polędwicą wołową
borowiki, sos demi-glace, pasta truflowa, warzywa 67 pln
-
DANIA GŁÓWNE
Stek z polędwicy wołowej
gratin ziemniaczane, szpinak, młoda marchew, sos Porto 129 plnStek z antrykotu
puree ziemniaczane, masło Cafe de Paris, sałata vinegret 149 plnKulbin
puree z zielonego groszku, mini warzywa, sos Martini 129 plnPierś kaczki
gratin, puree marchewkowo-dyniowe, pieczony burak, marynowana gruszka 75 plnKurczak kukurydziany
ziemniaki w popiele, sos piwno-pomidorowy, palona sałata rzymska 69 plnSkok z królika
puree ziemniaczane, marchew, sos śmietanowo-musztardowy 79 plnComber z jelenia
ziemniak w popiele, sos kawowy, mus z pietruszki z wanilią 119 plnPieczona golonka
sos pieczeniowy ze śliwowicą, pikle, puree z zielonego groszku 69 plnPieczony kalafior
warzywa pieczone, mus marchewkowy, pesto orzechowe 59 pln
-
DESERY
Tartaletka z jabłkami i śliwkami
słony karmel, migdały, lody waniliowe 32 plnSernik
32 plnMus z dyni
biała czekolada, sos jeżynowy, migdały 29 pln
KOLACJA SYLWESTROWA
Sommelier & wine director
Łukasz Czajkowski
Wino to radość!
Karta win w restauracji Romantyczna to autorska selekcja etykiet z Europy i świata. Znajdują się tu wina od producentów, z których każdy ma swoją historię i jest konsekwentny w dążeniu do doskonałości, z winnic nastawionych nie na masową produkcję, lecz na jakość.
Wina
Prosecco Treviso Brut / Marsuret/ Veneto, Włochy / NV 135 pln
Eins-Zwei-Dry Riesling / Leitz / Rheingau, Niemcy / 2022 150 pln
Satellite Sauvignon Blanc / Spy Valley / Marlborough, New Zeland / 2021 150 pln
Pinot Grigio / Kofererhof / Alto Adige, Włochy / 2022 230 pln
Sancerre Sauvignon Blanc / Bernard Reverdy / Francja/2022 230 pln
Malbec / Manos Negras / Patagonia, Argentyna / 2021 160 pln
Pinot Noir / Tilia / Vipava, Slowenia / 2021 180 pln
Centosassi Primitivo / Amastuola/ Puglia, Włochy / 2017 290 pln
Barolo / Cascina Fontana / Piemont, Włochy / 2012 680 pln